Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Το Ταξίδι στους Επτά Σοφούς


«Πρέπει να ταξιδέψεις πολύ μακριά, για να δώσεις αυτό το κύπελλο στον σοφότερο άνθρωπο του κόσμου», είπε η Αγνώ, η καρυάτιδα, δηλαδή η Νύμφη της καρυδιάς. Η φωνή της ήταν η πιο βαθιά και η πιο μελωδική από τις προηγούμενες. «Και ποιος είναι ο σοφότερος;» κατάφερε να ψελλίσει ο Βαθυκλής. «Το ποτήρι θα σου τα πει όλα, μην ανησυχείς», του είπε η Νέδα, και τα μάτια της άστραψαν. «Έχε εμπιστοσύνη στο κύπελλο, και πρόσεξε να μην το χάσεις ποτέ. Είναι το δώρο του Δία». «Το δώρο του Δία;» σκέφτηκε ο Βαθυκλής εκστασιασμένος. Κρατούσε στα χέρια του το δώρο που ήθελε να κάνει ο πιο μεγάλος θεός στον πιο σοφό άνθρωπο! Και το είχε εμπιστευτεί σε αυτόν!

Ο νεαρός Βαθυκλής από την Αρκαδία παίρνει από τα χέρια των Νυμφών ένα μαγικό κύπελλο, με σκοπό να το χαρίσει στον σοφότερο άνθρωπο. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει στους Επτά Σοφούς: τον Θαλή από τη Μίλητο, τον Βίαντα από την Πριήνη, τον Κλεόβουλο από τη Λίνδο, τον Πιττακό από τη Μυτιλήνη, τον Περίανδρο από την Κόρινθο, τον Χίλωνα από τη Σπάρτη και τον Σόλωνα από την Αθήνα.
Γνωρίζοντας αυτούς τους λαμπρούς ανθρώπους, έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις πόλεις τους, να μάθει την ιστορία τους και να ακούσει τις παραδόσεις τους. Κυρίως όμως συνειδητοποιεί τις διαφορές ανάμεσα στα πολιτεύματα: τη βασιλεία, την τυραννία, την ολιγαρχία, και το τελειότερο πολίτευμα, τη Δημοκρατία.
Έτσι, το Ταξίδι στους Επτά Σοφούς γίνεται ένα ταξίδι από τη χώρα του θρύλου και του παραμυθιού στη χώρα του ορθολογισμού, της επιστήμης και της πολιτικής.



5 σχόλια:

  1. Καλοτάξιδος ο μικρός σου Βαθυκλής. Σου εύχομαι να γίνει μεγάλος και τρανός για να δώσει σε όλους μας λίγη από τη (φιλο)σοφία σου.
    Περιμένω με αγωνία τρώγοντας τα νύχια μου. Τα υπόλοιπα σχόλια μετά την ανάγνωση.

    Σ. Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μελετάμε το συγκεκριμένο βιβλίο στο σχολείο, μαζι με φιλόλογό μας , έχω διαβασει το βιβλίο ηδη τρεις φορές και μπορω να το κατάταξω στην κατηγορία των πιο καλογραμμένων βιβλίων συγχαρητήρια στον συγγραφέα που μεσα από το βιβλίο του εμπλουτίζει τις γνώσεις μας...να συνεχίσει το γράψιμο διότι εχει μεγάλο ταλέντο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ πολύ. Τα λόγια σου μου δίνουν κουράγιο. Αν θες, πες μου ποιο είναι το σχολείο σου και ο/η φιλόλογός σου. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και επικοινωνήσαμε είδη μέσω Skype η φιλόλογός μου ειναι η κυρια Παξιμαδακη και το σχολειο μου το Γυμνασιο-Λυκειο Τζερμιαδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή