Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Θαλής - Μίλητος


Γραμματόσημο από τη Μοζαμβίκη αφιερωμένο στον Θαλή και τη φιλοσοφία του, στο οποίο αναγράφεται στα πορτογαλικά η ρήση του: "Μέγιστον τόπος· ἅπαντα γὰρ χωρεῖ", που σημαίνει "Το μεγαλύτερο πράγμα είναι ο χώρος, γιατί χωράει τα πάντα". Ολόκληρη η ομάδα αντίστοιχων αποφθεγμάτων τού Θαλή παρατίθεται εδώ:
Πρεσβύτατον τῶν ὄντων θεός· ἀγένητον γάρ. 
Κάλλιστον κόσμος· ποίημα γὰρ θεοῦ. Μέγιστον τόπος· ἅπαντα γὰρ χωρεῖ. Τάχιστον νοῦς· διὰ παντὸς γὰρ τρέχει. Ἰσχυρότατον ἀνάγκη· κρατεῖ γὰρ πάντων. Σοφώτατον χρόνος· ἀνευρίσκει γὰρ πάντα. 


Λίγα πραγματολογικά στοιχεία για πράγματα, γεγονότα, τόπους και πρόσωπα που αναφέρονται στο κεφάλαιο του Θαλή:

Για τη ζωή και τη φιλοσοφία τού Θαλή έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Για αρχή, μπορεί κανείς να ανατρέξει στη wikipedia.

Η Μίλητος την εποχή τού Θαλή (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν στα μετέπειτα χρόνια. Στο “Ταξίδι στους Επτά Σοφούς” περιγράφονται τόποι και μνημεία που ενδεχομένως να μην υπήρχαν στ' αλήθεια την εποχή εκείνη. Ο αναχρονισμός αυτός επιλέχθηκε γιατί τα μνημεία αυτά ήταν στην αρχαιότητα και μέχρι σήμερα ταυτισμένα με τη Μίλητο. Για παράδειγμα, το “Λιμάνι των Λεόντων” χτίστηκε τον 3ο αι. π.Χ., και αποτέλεσε σήμα κατατεθέν τής Μιλήτου.

Στην ακόλουθη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αναπαρίσταται η Αρχαία Μίλητος όπως ήταν πριν δύο χιλιάδες χρόνια:



Η έκλειψη που είχε προβλέψει ο Θαλής έγινε στις 28 Μαΐου του 585 π.Χ. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο, η έκλειψη αυτή ήταν η αφορμή να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ των Λυδών και των Μήδων: Οι στρατιώτες άφησαν τρομαγμένοι τα όπλα τους στο χώμα και έπαψαν τον πόλεμο.
Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε το εξαιρετικά εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου, σε γρήγορη κίνηση:



Για τη μέτρηση του ύψους της Πυραμίδας τού Χέοπα από τον Θαλή, κάποιοι λένε ότι δεν χρησιμοποίησε ραβδί, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό. Φυσικά, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, όποιον τρόπο κι αν διάλεγε ο φιλόσοφος, αφού η μέτρηση στηρίζεται στην αναλογία.
Πάντως, η μαθηματική ιδιοφυία τού Θαλή επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, και από το θεώρημα το οποίο πήρε το όνομά του: Το θεώρημα του Θαλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου