Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Κλεόβουλος - Λίνδος



Άγαλμα του Κλεόβουλου του Λίνδιου.
Λίγα πραγματολογικά στοιχεία για πράγματα, έθιμα και τόπους που αναφέρονται στο κεφάλαιο του Κλεόβουλου:

Οινοχόη του 640 π.Χ.
από την Κάμιρο, την άλλη
πόλη της Ρόδου.
Απεικονίζονται αίγαγροι
Ένας τοίχος σε παραδοσιακό
σπίτι στη Ρόδο, γεμάτος
διακοσμητικά πιάτα. 
Το πιάτο που αγοράζει ο Βαθυκλής από τον έμπορο είναι ένα αγγείο που ανήκει στον λεγόμενο “ρυθμό των αιγάγρων”. Πρόκειται για μια τεχνοτροπία της ανατολίζουσας τέχνης, δηλαδή της τέχνης που πήρε στοιχεία από τα δημιουργήματα της ανατολής. Σ' αυτόν τον ρυθμό συχνά εικονίζεται ένας ή περισσότεροι αίγαγροι, δηλαδή αγριοκάτσικα. Ήταν μια τέχνη πολύ διαδεδομένη στα χρόνια των επτά σοφών, γύρω στα μέσα του 7ου αι. μέχρι και τον 6ο αι. π.Χ., η οποία ξεκίνησε μια μακρά παράδοση, που φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να δει διακοσμητικά ζωγραφισμένα πιάτα σε παραδοσιακά σπίτια στη Λίνδο και σε άλλα χωριά της Ρόδου. 

Τα χελιδονίσματα ήταν ένα έθιμο που ξεκίνησε από την αρχαιότητα και διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα. Στη Ρόδο τα παιδιά καλωσορίζουν την άνοιξη τραγουδώντας τα χελιδονίσματα και κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού. Γυρνάνε έτσι τις γειτονιές και οι νοικοκύρηδες τους δίνουν χαρίσματα. 
Σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόλογο Αθήναιο, το τραγούδι αυτό συντέθηκε από τον Κλεόβουλο, και οι πρώτοι του στίχοι ήταν οι εξής:
Ἦλθἦλθε χελιδὼν
καλὰς ὥρας ἄγουσακαλοὺς ἐνιαυτούς,
ἐπὶ γαστέρα λευκάἐπὶ νῶτα μέλαινα...






Στη Νίσυρο το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους για να τραγουδήσουν αντίστοιχα κάλαντα, κρατώντας την καλαντήρα, που μοιάζει με μικρό επιτάφιο κι έχει στην κορφή της ένα ξύλινο χελιδονάκι.

Το “πλοίο του βράχου” που πρέπει να βρει ο Βαθυκλής είναι μια ανάγλυφη τριημολία, ενός χαρακτηριστικού ροδιακού πολεμικού πλοίου της αρχαιότητας. Το έργο αυτό, φτιαγμένο από τον διάσημο γλύπτη Πυθόκριτο (τον δημιουργό τής Νίκης της Σαμοθράκης), βρίσκεται στην είσοδο της Ακρόπολης της Λίνδου, αφιέρωμα των Λινδίων στον ναύαρχο Αγήσανδρο. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε την εποχή των επτά σοφών, αφού φιλοτεχνήθηκε το 180 π.Χ. 

Η Λίνδος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου