Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σόλων - Αθήνα

Ο Σόλων, με απλό κόκκινο χιτώνα, ξεναγείται από τον Κροίσο, ο οποίος του δείχνει με καμάρι τους αμύθητους θησαυρούς του. Πίνακας του Gaspar van der Hoecke (1630)

Λίγα πραγματολογικά στοιχεία για πρόσωπα και πράγματα που αναφέρονται στο κεφάλαιο του Σόλωνα:



Γραμματόσημο που απεικονίζει
το Άρμα Θέσπιδος, παρμένο
από αγγείο του 6ου αι. π.Χ.
Ο Θέσπις, που συνάντησε ο Βαθυκλής στον δρόμο προς την Αθήνα στο “Ταξίδι στους Επτά Σοφούς”, ήταν ποιητής από τον δήμο Ικαρίας της Αττικής (πρόκειται για την περιοχή του σημερινού Διονύσου) και συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξη του αρχαίου δράματος. Εκτός από την προσθήκη ενός ηθοποιού (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν υποκριτής), εφηύρε και τους περιοδεύοντες θιάσους και τις θεατρικές περιοδείες: γυρνούσε τις πόλεις με ένα άρμα (το λεγόμενο Άρμα Θέσπιδος), στο οποίο μετέφερε μάσκες, κουστούμια και τον υπόλοιπο θεατρικό εξοπλισμό, ώστε να δίνει παραστάσεις.

Ο Σόλων ήταν από τους μεγαλύτερους σοφούς και νομοθέτες τής αρχαίας Ελλάδας, που έμεινε στην ιστορία για τη δίκαιη κοινωνική του πολιτική. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία, την οποία κατοχύρωσε και δυνάμωσε με τους νόμους του, είναι πρότυπο πολιτεύματος. Παρόλο που ήταν δομημένη με βάση ένα περίπλοκο γραφειοκρατικό σύστημα, ωστόσο ήταν κατά γενική ομολογία το δικαιότερο πολίτευμα, στηριγμένο σε ανθρωπιστικές αρχές και αξίες. 
Από την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας έχουν περάσει πολλοί αιώνες, τα πολιτεύματα έχουν αλλάξει για να προσαρμοστούν στα διαφορετικά δεδομένα, πολλές δημοκρατίες έχουν καταλυθεί, αλλά σίγουρα ακόμα και σήμερα η Δημοκρατία είναι αναντικατάστατη, και όλοι μας οφείλουμε να την προασπίσουμε με κάθε τρόπο και με κάθε θυσία.  

Ο Περικλής αγορεύει στον λόφο της Πνύκας, με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. 
Πίνακας του Philip Von Folz (1853) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου