Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Χίλων - Σπάρτη

Χίλων ο Λακεδαιμόνιος
Λίγα πραγματολογικά στοιχεία για πρόσωπα και πράγματα που αναφέρονται στο κεφάλαιο του Χίλωνα:


Ο Μύσων ο Χηνεύς, που συναντά ο Βαθυκλής στο “Ταξίδι στους Επτά Σοφούς” ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Δεν είμαστε σίγουροι αν ήταν από την πόλη Χηνές της Οίτης ή από την Κρήτη ή από την Αρκαδία. Ήταν άνθρωπος πολύ εργατικός (ασχολιόταν με αγροτικές εργασίες), αλλά μοναχικός, και απέφευγε τη δημοσιότητα και την κοινωνική προβολή. Γι' αυτό θεωρούνταν μισάνθρωπος και αντικοινωνικός. Η φιλοσοφία του είχε κοινωνικές διαστάσεις, γι' αυτό συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των Επτά Σοφών που συνέταξε ο Πλάτων (στο έργο του Πρωταγόρας, 343a). Για πολιτικούς λόγους όμως εξαιρέθηκε αργότερα από τον κατάλογο και τη θέση του πήρε ο Περίανδρος, ο οποίος, όπως είδαμε, ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με πολλά αρνητικά στοιχεία που αφορούν την πολιτική του σκέψη και πρακτική.
Για τον Μύσωνα βρήκαμε στο youtube αυτό το μικρό απόσπασμα από ντοκυμαντέρ που αναφέρεται στους Επτά Σοφούς:


Έργο αγνώστου καλλιτέχνη
που παρουσιάζει νέους σπαρτιάτες
να εξασκούνται στο γυμναστήριο. 
Στο “Ταξίδι στους Επτά Σοφούς” ο Χίλων περιγράφει και εξηγεί στον Βαθυκλή πώς λειτουργεί το πολίτευμα και το εκπαιδευτικό σύστημα της Σπάρτης. Αυτά τα δύο είναι που καθορίζουν κυρίως το σπαρτιατικό ιδεώδες, το οποίο συνοψίζει τις αρχές της πειθαρχίας, του σεβασμού και της απόλυτης πίστης στην πατρίδα μέχρι θανάτου.






Μια σπαρτιάτισσα μητέρα παραδίδει στον γιο της την ασπίδα του. Λέγεται ότι η ευχή της ήταν "Ή ταν ή επί τας", που σημαίνει "(όταν γυρίσεις από τον πόλεμο) ή να την έχεις μαζί σου, ή να σε φέρουν πάνω της - δηλαδή νεκρό". Πίνακας του Jean-Jacques-François Lebarbier (1805)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου